buttons buttons

Весняний авітаміноз: чого нам не вистачає

Білий світ не милий, настрій на нулі, дуже хочеться спати, а дивитися в дзеркало – навпаки. Діагноз «весняний авітаміноз» ми ставимо собі практично безпомилково. А як з ним боротися?

Строго кажучи, авітаміноз – це надзвичайно серйозне захворювання, заробити яке ну дуже непросто. Введіть в пошуковому рядку слова «цинга», «пелагра» або, наприклад, «бери-бери» – і полюбуйтесь, що буває з людьми, які довгий час прожили взагалі без вітамінів С, РР і В1 відповідно. Вражає, правда? На щастя, нічого подібного з вами не станеться.

Те, що зазвичай трапляється з нами в кінці зими і початку весни, медики називають полігіповітаміноз, або вітамінною недостатністю.

avitaminoz02

Але є і хороші новини: весняну нестачу вітамінів досить просто заповнити, якщо внести корективи – причому не такі вже й глобальні – в свій раціон і освоїти деякі кулінарні хитрощі. Тільки врахуйте: разовими акціями, на кшталт приготування фруктового смузі – стакан в тиждень, не обійтися, операція «Вітамінізація» повинна проводитися глобально і без перерв.

Поміркуйте самі. Жиророзчинні вітаміни, наприклад А, D, Е, накопичуються за умови, що надходить їх більше, ніж потрібно, а ось з водорозчинними (це групи В, С) ситуація інша: їх надлишки просто виводяться з сечею. Так що підгодовувати організм потрібно регулярно.

В результаті дефіциту або відсутності вітамінів розвивається вітамінна недостатність – авітаміноз або гіповітаміноз. Причиною вітамінної недостатності може бути не тільки дефіцит вітамінів в харчовому раціоні, а й порушення їх всмоктування в кишечнику, транспортування до тканин і перетворення в біологічно активну форму. При захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту порушується засвоєння вітамінів і може виникнути їх недостатність.

Масові обстеження, свідчать про значне поширення різних форм авітамінозу. Найбільш не благополучно йде справа з вітаміном С, дефіцит якого виявляється у 70-100% дітей, вагітних і жінок, що годують, дорослого працездатного населення, літніх людей. У 40-80% недостатня забезпеченість вітамінами групи В і каротином.

Практично у всіх нас спостерігається весняний авітаміноз і недостатність мінералів. Якщо ви відчуваєте сонливість, виснаженість, дратівливість, зниження уваги і пам’яті, якщо ви уразливі для всіляких простудних захворювань, якщо у вас швидко втомлюються очі і знижується гострота вечірнього зору, якщо у вас суха шкіра, що лущиться, докучають вугрі, ячмені і фурункули, тріскаються губи, шаруються нігті, а волосся потьмяніло і випадає, помітна кровоточивість ясен при чищенні зубів – це і є весняний авітаміноз.

Вітаміни

Тому у всіх перерахованих вище випадках людям рекомендується приймати вітамінно-мінеральні препарати, але приймаючи вітаміни врахуйте, що багато які з них не сумісні один з одним. Наприклад, вітамін С погано «уживається» з міддю, вітамін Е втрачає активність при надлишку заліза і т.д.

Тому при виборі полівітамінного препарату оцінюйте не тільки його склад і збалансованість, а й відповідність змісту компонентів рекомендованої денної норми. Згідно з рекомендаціями медиків вітамінні і мінеральні комплекси краще приймати в різний час дня.

Так само варто зауважити, що надлишковий прийом вітамінів може привести до гіпервітамінозу, який може виникнути або в результаті однократного надходження в організм великої дози вітаміну (зазвичай у формі вітамінного препарату), або в результаті тривалого застосування вітамінів у дозах, що перевищують потреби організму. Вітамінно-мінеральний комплекс можна купити в аптеці без рецепта, але це не означає, що приймати його потрібно хаотично, інтенсивно і в занадто масованих дозах — надходження в організм вітамінів має строго відповідати його фізіологічним потребам.

Вибирайте заморожені фрукти, овочі

На жаль, гарні і апетитні свіжі фрукти і ягоди «made in десь дуже далеко» за час довгого шляху в наші супермаркети втрачають значну частину своєї користі. Тому на початку весни варто переходити на заморожені дари садів і городів. При швидкому промисловому охолодженні в рідних фруктах і ягодах зберігається до 95% необхідних речовин (особливу цінність в міжсезоння має, зрозуміло, вітамін С).

Їжте сухофрукти

В них багато вітамінів групи В і провітаміну А. Правда, занадто яскраві і пружні курага і родзинки не годяться: в процесі правильного сушіння плоди обов’язково темніють і скуйовджується, а ті, що зберігають підозріло гладкі боки, напевно чимось обробили,  що буде не корисно для здоров’я. Виварені в цукровому сиропі фініки залишайте без уваги і шукай саме сушені плоди.

Цукати з папайї, ківі, кавуна або ананаса, хоч і виглядають симпатично, в справі вітамінізації теж абсолютно марні.

Запікайте і тушіть

Тривала термічна обробка продуктів, зокрема овочів, – ворог вітамінів.

Коренеплоди, картоплю або буряк, найкраще запікати в мундирі: цінні речовини (вітаміни С, РР і групи В) залишаться запечатаними під шкіркою.

Овочі, які необхідно різати на шматочки, тушіть в невеликій кількості води або готуйте в пароварці: швидко, а тому з мінімальними втратами вітамінів.

Готуйте каші

Врахуйте, що манка або, наприклад, очищений рис, тобто білі крупи, по весні для вас майже не приносять користі – після обробки в них залишається мізерно мало вітамінів. Чого не скажеш про перловку, вівсянці, неочищений рис і, звичайно ж, гречку – в них вітамінів групи В, К, Р, РР і Е набагато більше.

Вівсянку цілком можна і не варити: насипте 2-3 столові ложки пластівців в миску, залийте гарячою водою і накрийте блюдцем. Хвилин через п’ять каша буде готова, і всі корисні речовини в ній збережуться. З гречкою не забороняється провернути той же фокус: ввечері залийте пару столових ложок промитої крупи холодною або трохи теплою водою і залиште на столі. За ніч волога вбереться, ви отримаєте порцію готової каші – і жоден вітамін не постраждає.

Зверніть увагу на капусту

У консервованих овочах і фруктах з точки зору змісту вітамінів толку мало. Інша річ – цінний ферментований, тобто який піддався бродінню, продукт – квашена капуста. Промивати її не потрібно. Розсіл сам по собі штука дуже корисна – в ньому плескаються ті ж вітаміни, що і в капусті. На основі нього, до речі, можна приготувати заправку для будь-якого овочевого салату: змішайте дві ложки розсолу і ложку лляної олії, додайте щіпку меленого кунжутного насіння і будь-які спеції – і все готово.

Морська капуста (ламінарія) і водорості норі теж містять чимало корисного – наприклад провітаміни А, С і багато вітамінів групи В. Сухі подрібнені дари моря можна використовувати замість солі або просто додавати в різні страви – від омлетів до салатів.

Спробуйте паростки

Паростки сої, нуту, гороху або пшениці – справжній склад корисних речовин. Не проходь повз, якщо побачиш у магазині пластикову коробочку з цим добром. Але май на увазі: продукт це швидкопсувний і для тривалого зберігання не призначений. Купили – зробили салат – тут же з’їли. Хочете повозитися – займіться пророщуванням вдома. У глибоку тарілку насипте склянку пшеничних зерен, залийте їх 2 склянками води і поставте в темне місце на день-другий. Потім викладіть набряклі зерна на мокру тканину – і знову забудьте про них на пару днів. Потім промийте пророслу пшеницю і можете її куштувати.

Пийте за правилами

Зелений чай – найкращий напій для організму, змученого гіповітамінозом (відомо, що в сухих листочках містяться вітаміни C, P, B2, K, PP, A, D і E). Але навчіться заварювати його правильно. Налийте в чашку трохи окропу, накрийте і залиште на пару хвилин. Потім виплесніть його, покладіть потрібну вам кількість чаю і залийте злегка остиглою водою. Знову накрийте чашку – і через 10 хвилин насолоджуйтеся.

Піклуйтеся про мікрофлору

Корисні речовини не завжди потрапляють в організм ззовні – скажімо, вітаміни групи В здатні виробляти і ваші власні кишкові бактерії. Правда, для цього останніх необхідно як слід годувати клітковиною. Відмінне її джерело – житні, гречані, пшеничні, ячмінні та інші висівки. Хвилин за 20 до їжі залийте пару столових ложок гарячої води, почекайте трохи – і з’їжте. Тільки обов’язково запивайте висівки водою, необхідний мінімум – стакан.

Повідомити про помилку

Текст, який буде відправлений редактору: