Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

6 сесія: обрали старосту Задесення та прийняли рішення про ліквідацію деяких сільських шкіл

Сесії
08.04.2021

7 квітня відбулося засідання 6 сесії Сосницької селищної ради, під час якої депутати розгляну більше 250 питань, 85% з яких – земельні питання.

Сесія виявилася трудомістка, адже розглядали дуже багато питань життєдіяльності громади, але особливу увагу варто звернути на такі питання:

Староста Задесення

Оскільки на минулій сесії депутати не змогли визначилися з кандидатурою старости, то було прийнято рішення відкласти розгляд даного питання до наступного засідання.

Цього разу думки депутатів не розділились і їм вдалося зробити вибір. Таким чином маємо наступні результати:

  • Ляшик Леонід Миколайович – 15 голосів;
  • Шут Віктор Васильович – 5 голосів.

Отже, інтереси жителів Задесенського округу, до складу якого увійшли Велике Устя, Долинське, Бутівка, Бондарівка, Мала Бондарівка та Польове, буде представляти Ляшик Леонід Миколайович.

Звертаючись до громадськості селищний голова Андрій Портний перепросив жителів Задесення, що так довго відбувалося призначення старости.

План соціально-економічного розвитку

План соціально-економічного розвитку – важливий документ, який забезпечує можливість залучення коштів від різних донорів, в тому числі від закордонних і держави.

Він спрямований на розвиток туризму, покращення умов безпеки, модернізації системи освіти, покращення управління з залученням громадян, вирішення проблемних питань економічного, соціального та культурного розвитку.

Детально ознайомитись з Планом соціально-економічного розвитку Сосницької громади можна за посиланням «Додаток 2».

Програма інфекційного контролю

Програма з інфекційного контролю та дотримання заходів із запобігання інфекціям є обов’язковою умовою для заключення договору на фінансування лікарні з Національною службою здоров’я України.

Також, ця програма, у разі загострення інфекційного захворювання на території громади, дасть змогу оперативно реагувати на ситуацію і виділяти кошти на боротьбу і погашення захворювання, в тому числі і COVID-19.

Програма приймається на 3 роки, а її вартість складає 3,8 млн грн. Основні джерела фінансування – це власні кошти лікарні та бюджет громади (50% на 50%).

Положення про відзнаки

Під час сесії затвердили положення про відзнаки, яке визначає порядок представлення до нагородження та порядок вручення наступних відзнак:

  • Положення про Почесну грамоту та подяку селищної ради
  • Положення про відзнаку «За особистий внесок в розвиток Сосницької громади»
  • Положення про присвоєння звання «Почесний громадянин Сосниччини»

Від депутатів надійшло зауваження, що питання стосовно присвоєння «почесного громадянина» потрібно виносити не на сесію, а на розгляд жителів громади.

В цілому селищний голова з зауваженнями погодився:

«Зараз ми чекаємо закону про механізм проведення місцевого референдуму. Коли законопроект пройде читання, то ми внесемо зміни в положення. І це дійсно матиме більш легітимну підтримку, ніж просто думка депутатів»

Ліквідація шкіл

Останні роки у нашій країні стало актуальним питання щодо закриття навчальних закладів, або їх реорганізації. Така необхідність, як правило, виникає у закритті саме сільських шкіл. Підставою для прийняття таких непопулярних рішень, у першу чергу, слугує демографічна криза. При цьому найгостріше проблема малокомплектності шкіл проявляється у віддалених селах, де класи можуть налічувати від 1 до 4 учнів.

Наша громада не стала виключенням, і ми також зіткнулися із загрозою вимушеної оптимізації освітньої мережі!

У нас є 1211 учнів, які навчаються у 128 класах в 13 закладах загальної середньої освіти. Але з усіх 128 класів тільки 83 – повні класи. Нажаль, формула освітньої субвенції говорить про те, що повний клас – не менше 5 учнів. Якщо менше, то субвенція не нараховується. Таким чином склався дефіцит на більше ніж 5 млн грн освітньої субвенції.

Приймаючи в лютому перспективний план оптимізації закладів освіти громада переслідувала не мету економічного ефекту, а надання якісної освіти, яка включає у себе кілька компонентів. Це якісні знання та комфортні і безпечні умови для перебування учнів в закладах освіти.

*Всі рішення стосовно шкіл вступають в силу 31 серпня 2021 року.

Козляницька школа – ліквідувати

На 1 вересня 2021 року у цій школі залишиться 25 учнів, 15 з яких підвозять з Рудні.

У школі є класи, наприклад, 6 клас, де навчається всього 1 учень. На нього законодавчо передбачено 8 годин на тиждень, і це для викладання 17 предметів. Так, на українську мову та математику виділяється всього 11 хвилин у тиждень. Вчителі ж викладають для таких учнів значно більше часу, однак оплатити їм цю роботу громада не має права.

В інших класах ситуація не дуже краще. Наприклад, 7 клас – 3 учні, 1 клас – 1 учень, 2 клас – 3 учні, 9 клас – 3 учні.

В такому вузькому колі спілкування ці діти дуже багато втрачають. І не тільки у навчанні, але й у плані соціалізації з іншими учнями.

Тому, щоб школи надавали дітям якісні знання у комфортних умовах, було прийнято рішення ліквідувати Козляницьку школу, але при умові підвозу учнів до Чорнотицької.

Киріївська школа – ліквідувати

У Киріївці всього один клас, на який розраховується державна субвенція. На всі інші класи – ні. Крім того, ця школа складається з 3 корпусів, на один з яких, де навчаються учні 5-9 класів, є судовий припис. Стосується він пожежної безпеки і не дозволяє використовувати це приміщення.

Враховуючи всю цю інформацію депутати прийняли рішення ліквідувати Киріївську школу, а на її базі створити садочок.

Учні з Киріївки будуть підвозитись до Кудрівської школи, де є спортзал, їдальня та більш якісніші умови для навчання.

Змітнівська школа – ліквідувати

На сьогодні у Змітнівській школі навчається 23 учні, що вже не дозволяє повноцінно фінансувати цей заклад. На цю кількість учнів, згідно законодавства, передбачено 1,5 ставки педагога. Але у школі працює 11 вчителів, а крім їх ще й обслуговуючий персонал – всі вони утримуються за рахунок місцевого бюджету.

У школі всього 2 повні класи (це там, де більше 5 учнів), на які держава надає фінансування, а на всі інші – ні.

Тому, з метою створення належних умов для здобуття якісних знань та упорядкування мережі закладів освіти, депутати підтримали рішення про ліквідацію Змітнівської школи з підвозом учнів до Спаської.

Кудрівська школа – понизити ступінь

На сьогодні 10 і 11 класи взагалі «пусті». Наступного року в 10 клас перейде 6 учнів, але ще через рік тут буде всього 3 учні. Перспективи у школи немає, тому було прийнято рішення понизити ступінь.

Вільшанська школа – понизити ступінь

Станом на 1 вересня 2021 року у ній буде навчатись 34 учні, але у 11 класі буде всього 2 учня. Цей клас не зможе отримати державну субвенцію! Тому доводиться також понизити ступінь школи.

Учні старших класів матимуть змогу навчатися у Волинківській школі, або поступити до інших навчальних закладів, наприклад, Сосницького коледжу чи ліцею.

Підсумки

Варто зазначити, що всі рішення про заклади освіти не приймалися одноосібно, – була створена відповідна комісія, проводилися громадські обговорення у кожному населеному пункті, де є заклади, що підпадають під оптимізацію. Ми враховували усі потреби та пропозиції громади, але, нажаль, такі непопулярні рішення потрібно приймати.

Боятися оптимізації непотрібно, адже її головною метою є надання дітям якісних освітніх послуг. Погодьтеся, у класах, де навчається 1-2 учні, шкільна програма не може бути реалізована у повному об’ємі. І сьогодні ми можемо змінити цю ситуацію і забезпечити надання якісних знань.

Звичайно, оптимізація шкіл передбачає звільнення педагогів та обслуговуючого персоналу. Сказати, що будуть працевлаштовані 100% всі – це було б неправдою, але ми намагатимемося працевлаштувати як можна більше людей. Пропонуватимемо роботу в сусідніх школах та у гімназії.

Ми розуміємо батьків, які хвилюються за дітей, особливо про їхній доїзд до школи. З усією відповідальністю хочемо заспокоїти всіх: всім необхідним для безпечного перевезення школярів ми забезпечимо. Єдиною реальною проблемою є якість доріг, але і її ми намагаємося вирішити.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше