Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Автентичні елементи, геометричні розписи та самобутні колони. Яким маєток Долинського зберігся донині?

Новини
29.02.2024

‼️ Нагадуємо, що відновленням маєтку за свій рахунок займається проєкт Спадщина.UA. Коштів з бюджету громади на ці роботи не витрачатимуть.

Перш ніж розповідати про стан колись неймовірного панського палацу, коротко про історію його пристосування👇

🧑‍🎓 За радянських часів у приміщенні функціонувала школа. Маєток жив: разом із учнями вчителі прибирали територію, ремонтували споруду зовні і всередині. Та у 2000 році приміщення визнали аварійним – відтоді воно спорожніло і будівля зовсім занепала. Вікна та двері тут суттєво зруйнувалися, а дах частково впав. Та маєток ще можна і треба рятувати, каже досвідчений архітектор-реставратор Сергій Юрченко. За це й беремось!

Цей панський палац – один із небагатьох серед зразків українського дерев’яного класицизму, що збереглись донині на Лівобережжі. У ньому чимало автентичних елементів: стеля, вікна, двері, колони. Деякі ділянки аварійні, та здебільшого все – в задовільному технічному стані. Та й сама будівля цінна вже тому, що збереглася взагалі.

Споруда дерев’яна зовні та всередині, ба навіть в інтер’єрах застосована дощата стеля. Цоколь – цегляний.

🚪 Унікальні внутрішні двері, таких в Україні збереглось дуже мало. На внутрішній стіні одна стулка справжня, а інша намальована для симетрії. Декоровані ромбами та виснокутниками у стилі пізнього класицизму, двері вказують на те, що маєток побудували ще у 30-40 роках ХІХ століття.

Вікна, теж характерні для того періоду – з шістьма шибками і засланими штангами кінця ХІХ - початку ХХ століття, донині, на жаль, не збереглись – побачити їх можна тільки на фото. У радянський час їх перелаштували на примітивніші.

Колись у маєтку Долинського було 4 входи, а відтак – троє сіней. Одні розписані фігурними геометричними знаками. На стелі зображений величезний ромб. Вирізняються сіни ще й тим, що на стінах нема штукатурки, а це – доволі рідкісно для тогочасних будівель.

Самобутні і добротні в маєтку й підлоги. В одній із кімнат вона викладена з використанням дошок завширшки майже 35 см. А ще підлоги обрамлені своєрідними прямокутниками – викладені по поздовжній осі. Так складається доволі цікавий орнамент.

У парку біля самого маєтку збереглась алея. Вона простяглась від села й до бічного фасаду. А якщо розчистити всю ділянку, тут знайдеться ще чимало мальовничих галявин і доріжок.

🌳 Збереглись, до речі, в парку дві унікальних липи, а по обидва боки від колонного портика – товсті старечі берези.
Автентики в нашому маєтку – дуже багато! Проєкт «Спадщина.UA» все це хоче зберегти, а пізніше – віддати в добрі руки. А наразі їхні фахівці почали його досліджувати – вже взяли на аналіз фрагменти столярних елементів та штукатурки.

Слідкуйте за новинами, аби бути в курсі всіх подій. Наступні матеріали – про історію господарів, маєтку та громади.

З любов’ю та повагою до культурної спадщини України
щиро ваша «Спадщина.UA»!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше