Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Бюджет виживання: на що житиме Сосницька громада у 2024 році

Новини
17.12.2023

Головний фінансовий документ громади буде бюджетом виживання, а не бюджетом розвитку. У 2024 році коштів вистачить лише для утримання господарства громади на існуючому рівні. Ресурси з бюджету не будуть спрямовувати на ремонтні роботи, будівництво та розвиток.


ℹ️ Детально з плановим бюджетом можна ознайомитися з інфографіки. Але, якщо коротко, то маємо наступну ситуацію:

💵 При потребі 189,3 млн грн Сосницька громада матиме у своєму розпорядженні тільки 130,7 млн грн.

Найбільше вплине на збільшення видатків з бюджету зростання мінімальної заробітної плати. Так, з 1 січня 2024 року мінімальна зарплата становитиме 7,1 тис. грн, а з 1 квітня – 8 тис. Це суттєво збільшить видаткову часину бюджету, а саме на 25 млн грн.

Ще 19 млн грн громада недоотримає від Держави за рахунок базової дотації. Якщо у 2023 році на громаду спрямовували 30 млн грн, то у 2024 – буде всього 11 млн.

Через вилучення «військового ПДФО» громада недоотримає 8 млн грн. Тепер нарахування із зарплати військових, ТЦК, ДСНС та поліції спрямовуватиметься в державний бюджет.

У Сосницькій громаді вже більше 1000 дітей отримали статус постраждалих від військового конфлікту. Це також вплине на видатки місцевого бюджету. Якщо у 2023 році на харчування дітей у школах і садочках витрачали 2 млн грн, то у 2024 році сума зросте до 5 млн грн. Причина – всі діти отримають право на безкоштовне харчування.

Через різке зростання цін на енергоносії громада втратить додатково ще 1,6-3 млн грн.

👍 Не зважаючи на те, що бюджет недоотримає 58 млн грн, у Сосницькій громаді передбачають видатки на заходи соціальної сфери. Їх не зменшили, а по деяким позиціям навіть збільшили.

Наприклад, впровадили матеріальну допомогу у розмірі 10 000 грн на народження дитини. Також заклали 300 000 грн для допомоги пораненим військовим на лікування.

🎓 Якщо коротко про видатки бюджету, то найбільшу частину – близько 59 відсотків – запланували для освіти.

Запропонований проект бюджету винесуть на розгляд наступної сесії селищної ради.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше