Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Чому зростає тариф на воду та вивіз сміття?

Новини
28.08.2023

З 1 серпня абоненти сплачуватимуть послуги за новими тарифами: 👇
🔹 водопостачання – 32,74 грн за 1м куб.;
🔹 водовідведення – 55,68 грн за 1м куб.;
🔹 вивіз сміття – 17,26 грн.

Отже сума у квитанції на водопостачання зросте на 4 грн, водовідведення – на 8,72 грн, вивіз сміття – на 0,75 грн.

Це не було забаганкою підприємства, це було вимушеним рішенням, оскільки Сосницьке КЖУ має забезпечувати мешканців селища водопостачанням, водовідведенням та послугою з вивезення сміття. А це неможливо було б роботи без оплати електроенергії, ціна на яку постійно зростає.

Всі основні процеси на водоканалі потребують значних затрат електроенергії. Це ланцюгова реакція – збільшується тариф на електроенергію – має зростати і тариф.

Крім того, є ріст інших складових собівартості послуг: 👇
🔹 Електроенергія +23%
🔹 Паливо-мастильні матеріали +256%
🔹 Лабораторні дослідження води +15%
🔹 Прожитковий мінімум +8%
🔹 Обов’язкові збори та платежі +25%
🔹 А ще відбулося скорочення обсягів надання послуг на 34%.

Варто зазначити, що у жовтні 2022 році комунальне підприємство перейшло з ПДВ на сплату єдиного податку. Це дозволило зменшити тарифи на водовідведення на 1,93 грн, а вивіз сміття – на 0,75 грн. Тариф по водопостачанню тоді залишився незмінним, адже щоб підняти воду з свердловини потрібна електроенергія. А тариф на електрику, як і на інші складові, зріс.

У цьому році відбулося скасування пільгового механізму оподаткування комунального підприємства, тому маємо повернутися до тих самих тарифів, які були на початку 2022 року. Однак через те, що за цей час суттєво зросли ціни на складові тарифу, наприклад електроенергію, вартість водопостачання і водовідведення збільшилася.

Як повідомив заступник начальника Сосницького КЖУ ціна на послуги повинна бути ще більшою. Якщо врахувати всі зміни, які відбулися за ці роки, і провести процедуру корегування тарифу, то для рентабельності послуг тариф має бути наступним:
🔹 водопостачання – 34,39 грн за 1м куб.;
🔹 водовідведення – 56,34 грн за 1м куб.;
🔹 вивіз сміття – 19,81 грн.

Однак цього вдалося уникнути, шляхом переведення працівників з 8 годинного робочого дня, на 6 годинний. При цьому обсяг робіт вони продовжують виконувати той самий.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше