Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Дозвіл на виїзд дітей за кордон

Новини партнерів
26.12.2022

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну,  рятуючись від війни, російських обстрілів, ракет і танків мільйони українців були змушені  залишити свої домівки в пошуках безпеки та шукати прихисток за кордоном, зокрема,  для своїх дітей.

Статтею 33 Конституції України передбачено, що кожен, хто на законних підставах перебуває на території України, має право вільно залишати територію держави, за винятком обмежень, які встановлюються законом. Слід зазначити, що під час воєнного стану  в Україні діють певні обмеження та особливі правила перетину державного кордону задля полегшення процедури виїзду громадян за кордон.

Порядок виїзду фізичних осіб за межі України регулюється Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57, з внесеними змінами. Цими Правилами встановлено, що дитині, віком до шістнадцяти років, потрібно отримати згоду батьків (усиновлювачів), піклувальників та лише в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними, крім випадків, передбачених законом, можна виїхати за кордон.

До початку воєнного стану в Україні для оформлення виїзду дитини з одним із батьків необхідно було отримати нотаріально засвідчену письмову згоду другого. Відтепер, діти можуть виїжджати за кордон з одним із батьків без нотаріальної згоди іншого.

Також, в умовах дії воєнного стану на території України, діти, які не досягли 16-річного віку можуть претнути кордон у супроводі дідуся, бабусі, повнолітніх сестри або брата, вітчима або мачухи за умови наявності документа, який підтверджує родинні зв’язки.

Особи, які не є родичами також можуть супроводжувати дитину за кордон при наявності свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України) або документа, що містять відомості про особу, на підставі яких Державна прикордонна служба України дозволить перетин  кордону. При цьому один з батьків повинен надати письмову заяву, завірену органом опіки та піклування.

Отже, до 16 років діти можуть виїжджати за свідоцтвом про народження або ID-карткою при наявності такої (з 14 років). Проте, при виїзді за спрощеними умовами слід уточняти відомості про правила перетину кордону відповідної країни, до якої вони безпосередньо в’їжджають.

Згідно з частиною третьою статті 313 Цивільного кодексу України, самостійно, без супроводу і письмової згоди батьків, дитина може виїжджати за межі України з 16 років незалежно від мети подорожі.

У разі відмови одного з батьків дитини надавати згоду на її виїзд за кордон, необхідно оформити письмове звернення до Адміністрації Держприкордонслужби та додати нотаріально завірений бланк про незгоду виїзду одним із батьків.

В такому випадку, при наявності обґрунтованих підстав та після проведеної перевірки уповноважені судові органи можуть надавати Держприкордонслужбі доручення про заборону виїзду певних осіб.

Особам чоловічої статі, що супроводжують дитину, яка не досягла 16-річного віку,   під час виїзду за межі України надається можливість перетнути кордон, за умови, якщо вони звільнені від військової служби та мобілізації. При цьому, під час перетину кордону мають бути з собою всі підтверджуючі документи.

Після прибуття до держави остаточного перебування особи, що супроводжують дитину,  повинні звернутися до закордонної дипломатичної установи України цієї держави та стати на тимчасовий консульський облік.

Слід зазначити, що згідно статті 1 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» передбачено, що громадяни  України ні за яких підстав не можуть бути обмеженими  у праві на в'їзд в Україну.

Нагадуємо, що фахова правова допомога надається Сосницьким бюро правової допомоги

з 9-00 год. до 18-00 год. з понеділка по п'ятницю за адресою: смт. Сосниця, вул. Троїцька,32 тел. 2-02-93.

Також, за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 8-00 год. до 17-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Титаренка С., буд. 6а, тел.: (0244) 3-30-01.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше