Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Експерти DOBRE досліджували проблеми та перспективи громади

Новини
17.03.2021

Упродовж двох днів з візитом у Сосницькій громаді перебували експерти експертної групи з діагностики громади від програми DOBRE. Це Магдалена БраткоОксана Колісник та директор навчального центру фундації розвитку місцевої демократії (Польща) Пшемислав Фенрих.

Основна ціль візиту – аналіз проблем та перспектив громади для оновлення та покращення стратегічного планування Сосницької ТГ. Нагадаємо, що наша громада затвердила в 2019 році стратегію розвитку, яка отримала схвальні відгуки від зовнішніх експертів. Однак вона не охоплює розвиток тих територій, які доєдналися до нас в кінці 2020 року.

Селищна рада

DOBRE 7 Експерти DOBRE досліджували проблеми та перспективи громади

В перший день візиту експерти та 27 представників різних сфер діяльності та проживання в громаді провели повний SWOT-аналіз, а саме дослідження сильних і слабких сторін, шансів та загроз розвитку громади.

Гімназія

DOBRE 6 Експерти DOBRE досліджували проблеми та перспективи громади

Експерти зустрілися з педагогами і молодіжним активом гімназії. Всі разом вони також визначили сильні та слабкі сторони громади. Результати наступні:

Сильні сторони:

  1. Місце розташування громади.
  2. Умотивовані до змін генератори ідей.
  3. Наявність локацій для туризму та діяльність туристичного клубу
  4. Різноманітність освітніх закладів – гімназія, школи, музична школа, обліково-економічний коледж, аграрний ліцей.
  5. Наявність різних підприємств.
  6. Розвиток спорту.
  7. Креативна молодь.
  8. Відновлення паркових зон.
  9. Встановлення меморіальних пам’яток.
  10. Вивіз сміття.
  11. Вуличне освітлення.
  12. Ініціативна влада.

Слабкі сторони:

  1. Низька активність населення.
  2. Слабка інфраструктура.
  3. Скорочення робочих місць.
  4. Виїзд жителів за межі громади.
  5. Корупція.
  6. Екологія та браконьєрство.
  7. Проблеми з бюджетом.
  8. Неякісне водопостачання.
  9. Відсутність локацій для розвитку молоді.
  10. Погані дороги.
  11. Демографічна ситуація.
  12. Відсутність міських вбиралень.
  13. Занепад медицини.

Музей Довженка

DOBRE 5 Експерти DOBRE досліджували проблеми та перспективи громади

Експерти з захопленням слухали екскурсію від заступниці директора Ольги Ярмуш, а також познайомились із відомим в Сосниці і за її межами різьбярем, Народним майстром, членом Національної спілки народних майстрів України Анатолієм Семенцовим, а також з його дуже цікавими роботами з кераміки і дерева.

Киріївка

DOBRE 4 Експерти DOBRE досліджували проблеми та перспективи громади

Наступний день почався з візиту до Киріївки, де проходив семінар-навчання щодо сільськогосподарської кооперації. Під час семінару обговорили особливості годівлі ВРХ, ветеринарні та санітарні вимоги до селянських господарств, особливості створення та функціонування пасовищ, державну та обласну підтримку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та інше.

Також експерти прогулялися вулицями села, побували біля церкви та на шкільному подвір’ї.

Кудрівка

Далі відбулась зустріч з жителями села Кудрівка, під час якої визначили теми для стратегічного бачення території. В ході спілкування з громадськістю було визначено 4 теми:

  1. Плата за землю орендодавцям.
  2. Підвищення ціни, за якою селяни здають молоко.
  3. Робочі місця.
  4. Розвиток пасічництва.

Після цього польсько-українську експертну групу запросили до церкви Різдва Пресвятої Богородиці. Настоятель «Божого храму» розповів гостям дуже цікаву хроніку з історії Кудрівської церкви.

DOBRE 3 Експерти DOBRE досліджували проблеми та перспективи громади

Коли і як була заснована церква в селі невідомо. В 2-й половині XVII ст. церква в селі вже була, і можливо не одна. Бо історичні джерела свідчать, що в XVII ст. їх було дві.

DOBRE 2 Експерти DOBRE досліджували проблеми та перспективи громади

Однак церква достояла до 1888 року і стала непридатною для богослужіння. Тому прихожани звернулися до барині-генеральші (дружини генерала Демидовського) з проханням допомогти в будівництві нової церкви. Бариня згодилася за умови, що за це люди повинні були віддати їй будівлю старої церкви, а також після її смерті похоронити її тіло під новою церквою.

Нова церква Різдва Богородиці була збудована в 1888 році і до цього часу стоїть на пагорбі в центрі села. Кудрівчани виконали наказ поміщиці. Згідно договору зі старої церкви поміщиця збудувала собі дачу, а після смерті її тіло перевезли з Києва до Кудрівки.

Зі слів настоятеля її тіло було забальзамоване та розміщене в святилищі під церквою. Однак через деякий час саркофаг пошкодили і тіло барині з почестями було перезаховано біля церкви.

Сосницький хлібокомбінат

DOBRE 1 Експерти DOBRE досліджували проблеми та перспективи громади

Цього дня також відбулась зустріч з підприємцями, а саме з працівниками Сосницького хлібокомбінату. Для експертів програми DOBRE провели екскурсію, ознайомили з технологією виробництва хлібобулочних та кондитерських виробів та пригостили духмяним короваєм і смаколиками.

Підсумки

Під кінець дня було підбито підсумки спільної роботи. Було погоджено додатково залучити до основної робочої групи учнівську молодь та вчителів із ЗОШ та спеціалізованих навчальних закладів (коледж, ліцей). А також спільно визначені подальші плани.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше