Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ептоспіроз – чи актуальна інфекція для Сосницької громади?

Новини
22.07.2024

Нагадуємо, що минулого тижня було зареєстровано тяжкий випадок лептоспірозу в жительки села Спаське.

🌊 Також було проведено дослідження води в річці Убідь (урочище «Патаманка») та отримано позитивний висновок щодо виявлення лептоспіри у воді.

💁 Саме про це сьогодні доповідав Володимир Третяк – завідувач Сосницьким відділенням обласного центру контролю та профілактики хвороб під час засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Сосницької селищної ради.

За результатом доповіді та з урахуванням обговорення комісія вирішила:

📌 Відділу освіти, культури, молоді і спорту провести профілактичну дератизацію в загальноосвітніх та дошкільних закладах громади.

📌 КП «Благоустрій-Сосниця» встановити поблизу р. Убідь в урочищі «Патаманка» таблички з написом «купатися заборонено».

📌 Санстанції провести повторні відбори та надати на дослідження воду річкову з р. Убідь (урочище «Патаманка») та з р. Десна поблизу поромної переправи на предмет лептоспіри у воді.

Доки чекаємо результатів рекомендуємо населенню громади 👇
🔹 не купатися у водоймищах та річках, якщо на шкірі та слизових оболонках є рани, подряпини, місця запалення;
🔹 не ходити босоніж у заболочених місцевостях;
🔹 не вживати для пиття некип’ячену воду з відкритих водоймищ, неперевірених джерел;
🔹 ретельно мити та обдавати окропом фрукти та овочі;
🔹 не вживати овочі та фрукти (особливо якщо вони зберігалися в коморах та підвалах) з ознаками пошкодження їх тваринами.
🔹 захищати джерела питної води та харчові продукти від доступу до них гризунів;
🔹 дотримуватись правил особистої гігієни під час догляду за худобою – регулярно мити руки, використовувати засоби захисту (спецодяг, гумові чоботи, рукавички).
🔹 перед вживанням або приготуванням їжі, мити руки з милом;
🔹 проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях утримання худоби (капкани, пастки, мишоловки, отруйні речовини).

📌 Також рекомендуємо керівникам сільгоспформувань, хлібопідприємства проводити профілактичну дератизацію 2 рази на рік т.ч. в зерносховищах, складах для зберігання борошна, тваринницьких приміщеннях, тощо.

📌 Керівникам закладів охорони здоров’я громади (КНП «Сосницька лікарня», КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги») організувати проведення профілактично-роз’яснювальної роботи серед населення щодо небезпечної хвороби лептоспірозу.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше