Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Круглий стіл «Як нам розвивати туризм в громаді»

Новини
17.11.2021

Під лежачий камінь вода не тече – ключовий результат Круглого столу з питань розробки програми розвитку туризму.

Круглий стіл «Як нам розвивати туризм в громаді» відбувся вчора, 16 листопада, в приміщенні Сосницького краєзнавчого музею ім. Ю.С.Виноградського.

Тут, в теплому і гостинному приміщенні, зібралися:

  • музейники (з обох Сосницьких музеїв – краєзнавчого і літературно-меморіального О.П.Довженка, а також з Менського краєзнавчого)
  • виробники крафтової продукції
  • учителі, бібліотекарі, активісти, яким не байдужа тема розвитку туризму в громаді.
  • через ZOOM, до нас також доєдналися із Сосницької та інших сусідніх громад (Коропської, Новгород-Сіверської, Менської) активісти, які так чи інакше дотичні до розвитку або цікавляться цією темою туризму.
257943272 10221598116044113 4279112455471867671 n Круглий стіл «Як нам розвивати туризм в громаді»

Завдяки онлайн підключенню в заході взяла участь потужна команда експертів:

  • Ірина Ткаченко – директорка ГО Агенція сталого розвитку «Хмарочос», майстер-фасилітаторка Програми «Активні громадяни», молодіжна працівниця, експертка з питань молодіжної роботи та політики, тренерка з проєктного менеджменту, фахівчиня з розробки бренду громади (м.Кропивницький).
  • Анжела Савченко – засновниця туристичної компанії «Київські фрески», гід Україною, автор і розробник інтелектуальних туристичних маршрутів Україною.
  • Олександр Бондар – кандидат історичних наук, м. Чернігів.
  • Дмитро Якимець – керівник проекту «Ковбойки: Український дикий захід», експерт з розвитку громад.
258076853 10221598118284169 665463958413964144 n Круглий стіл «Як нам розвивати туризм в громаді»

Спочатку Андрій Ткач, начальник відділу економічного розвитку селищної ради, поінформував присутніх про довгоочікувану подію – на останній сесії селищної ради своїми рішеннями ухвалили створення у нашій громаді Туристично-інформаційного центру (філія Сосницького краєзнавчого музею ім. Ю.С.Виноградського). Депутати ухвалили відповідні зміни до Статуту музею, положення про ТІЦ, а також його штатну структуру.

Вже на Круглому столі були представлені свіжі зразки рекламної продукції (брошури про музей та про оглядову екскурсію «Сосниця – місто Залізного Ведмедя»), а також сувенірної продукції (магніти із зображенням цікавих або пам’ятних місць Сосниччини).

Також Андрій Ткач ознайомив присутніх із основними заходами підготовленого проєкту місцевого економічного розвитку – «Модернізація та розвиток туризму в Сосницькій територіальній громаді». Цей проєкт на заході в музеї став за згодою присутніх стартовою точкою для напрацювання місцевої програми розвитку туризму на 2022 рік.

Основна задача Круглого столу полягала в детальному вивченні кожного із запропонованих заходів проєкту місцевої програми розвитку туризму, а за потреби – внесення доповнень, змін та уточнень. Цей процес є логічним продовженням процесу створення Туристично-інформаційного центру як важливого елементу розвитку туризму в громаді. І тут важливу роль відіграють безпосередні учасники, що вже працюють, планують працювати, долучаються, беруть участь в заходах або просто цікавляться сферою туризму в громаді і за її межами. Таке об’єднання людей дозволяє найбільш повно напрацювати заходи розвитку туризму в тісній взаємодії з іншими суміжними громадами.

256061451 10221598121484249 1315658965654015915 n Круглий стіл «Як нам розвивати туризм в громаді»

Завдяки потужній експертній допомозі присутні в музей і в онлайн змогли почути, обговорити чимало інформації про створення та використання бренду в Громаді від Ірини Ткаченко, рекомендації про розвиток краєзнавчого музею від Олександра Бондаря, про досвід створення доволі цікавого туристичного кластеру Ковбойки на Бойківщині (Закарпаття) від Дмитра Якимця, а також чимало корисної інформації про розвиток туристичної сфери від Анжели Савченко.

Експерти допомогли присутнім найбільш повно зрозуміти про те, як мешканці громади можуть і надалі впливати, розвивати туризм в громаді, як наявні матеріальні ресурси, туристичний потенціал, та і навчати людей, залучати людей, мотивувати їх до самозайнятості в різних сферах – виробництві крафтової продукції, організації харчування, місць розміщення, розвитку мережі туристичних і екскурсійних маршрутів.

Після виступів експертів відбулось живе обговорення про почуте, учасники заповнили анкети, в яких зафіксували свої враження , а також визначили, на їх думку, головні пріоритети заходів, які мають першочергово реалізовуватись в рамках відповідної місцевої програми розвитку туризму. Це все буде враховано в остаточному варіанті проєкту програми розвитку туризму. Також під час заходу місцеві умільці демонстрували зразки своєї продукції, а також ділилися планами – що ще планують цікавого виготовити і як це може пожвавити розвиток туризму в громаді.

Отже, проведений Круглий стіл, спільні наради як форми організації співпраці поступово стають нормою, підвищують комунікацію з владою і є дієвим способом впливу мешканців громади на управлінські рішення місцевої влади.

За взаємною згодою експертів ми здійснили запис їх виступів і найближчим часом опублікуємо це відео з метою ще більшого поширення доволі корисної інформації.

Під час заходу було використано обладнання, закуплене в рамках проєкту (фотокамера, ноутбук, ретранслятор).

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше