Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Методики арт-терапії в роботі зі стресом опанували психологи та педагоги Сосницької громади

Новини
27.04.2023

Як подолати кризовий стан та перебороти стрес? Що робити з дитиною, яка опинилася в зоні психологічного ризику? Як стабілізувати психо-емоційний стан в дорослого?

На всі ці питання вдалося відповісти психологам та педагогам Сосницької громади під час дводенного тренінгу. Методики, що розкривають психологічний стан та допомагають подолати стрес – це арт-терапія: «Це методика, яка дає можливість педагогам та психологам зрозуміти механізм супроводу дитини, яка потрапить до арт кімнати, - пояснює практикуючий психолог, арт терапевт Євгенія Закревська. – Інтегративна модель складається з чотирьох етапів: тілесний, емоційний, когнітивно-функціональний та сенсотвірний.»

Всі ці етапи опанували педагоги та психологи, що попередньо пройшли відбір для роботи варт терапевтичних світлицях, проєкту «Психологічна підтримка дітей та дорослих в умовах війни», що реалізується Спілкою «Громадські Ініціативи України»  у рамках програми CLEAR.

Навчання передбачають п’ять теоретичних блоків та практики.  Учасники випробували на собі методики із використанням  воскових олівців, пластиліну, глини, ниток, акварелі, книг, карток. Використовували казко терапію та інших засобів,  що стануть  в нагоді під час психо - соціальної допомоги дітям і дорослим в умовах війни.

Свою казку на папері малювала й директорка Спаської загальноосвітньої школи Сосницької територіальної громади Алла Роздерій: « Я малювала яскраву картинку, потім все замальовувала чорним восковим олівцем. А ось тепер, по чорному, я малюю те, що мене заспокоює: сонечко, дерева, ліс і річку. На моєму малюнку щаслива дівчинка, яка радіє природі. Така методика дуже мене вразила, адже, як мінялися на папері кольори олівців – так мінявся і мій настрій, коли я це малювала. Це емоційні хвилі, які нам вдалося опанувати завдяки арт-терапії. І це те, що відчуває більшість наших дітей, наляканих війною.»

Методикам арт-терапії та технікам зцілення навчали професійні тренерки  Євгенія Закревська та  Олена Антоненко. Отримані знання та вміння педагоги та психологи застосовуватимуть під час роботи в арт-кімнатах, що найближчим часом відкриються в Корюківській громаді.

Довідково: Проєкт «Психологічна підтримка дітей та дорослих в умовах війни» реалізується за підтримки Програми дій та реагування територіальних громад на надзвичайні ситуації (CLEAR), яка впроваджується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Бюро гуманітарної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID/ BHA).

Спілка «Громадські Ініціативи України» -  організація-партнер Глобал Ком’юнітіз, що реалізує завдання  програми CLEAR в трьох громадах Чернігівщини: Корюківській, Сосницькій та Іванівській.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше