Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Музей Довженка, з незабутніми зустрічами та музичними виступами, святкував Міжнародний день музеїв

Новини
19.05.2023

Міжнародний день музеїв подарував нам багато цікавих зустрічей, музики, спілкування і навіть поповнення фондів, про що розкажемо окремим дописом.

Першими ранніми пташками стали малюки з Сосницької школи І-ІІ ст. Вони познайомились з побутом родини Довженків і загалом наших прабабусь-прадідусів, загадали бажання біля груші-спасівки, яка виконує всі щирі бажання, і пішли дивитись мультики в кінозалі музею.

Доки сходились люди на відкриття виставки «Предковічність», музейні працівники теж зробили собі фотосесію у вишиванках, бо що може виглядати краще, аніж вишитий одяг і «архітектурна праматір роду людського», як називав сільську хату Олександр Довженко! Напевно, саме з краси і багатства української природи і народилось колись розкішне вишите вбрання нашого народу! Художник-різьбяр Анатолій Семенцов приєднався до наших фотографувань.

А згодом він вже мав нагоду розповісти про свої світовідчуття, які втілює у різьблених картинах і глиняних масках, про своє розуміння сил Природи і взаємодію людини з нею в найдавніші часи і нині. Гостей, що прийшли послухати майстра, було багато! Тут ми трішки погорювали, що не маємо виставкової зали, але пораділи, що маємо експозиційну, де облаштували одну зі стін для міні-виставок. І те, що люди мають таку внутрішню вишукану потребу – споглядати живе мистецтво художників – нас дуже радує!

Виставка «Предковічність» заслуговує персонального висвітлення, і ми зробимо віртуальну екскурсію по ній для тих людей, хто нині не має змоги відвідати музей особисто, але хотів би познайомитись з роботами Майстра! Для тих же, хто хоче побачити роботи на власні очі, порозмірковувати біля них, повідомляємо – виставку можна буде відвідати впродовж літа. Вона є безкоштовною.

О 16-й годині гості перемістились у кінозал музею, де відбувся благодійний кавер-концерт молодіжного гурту «На межі». Зал був повний. Дівчата-виконавиці були пречудові! Їхні голоси лунали дзвінко і щиро, а репертуар був підібраний так, що зал підспівував! Трапився і досить-таки загадковий момент. На пісні «Ніч, яка місячна» згасло світло, зал поринув у темряву, ніби нагадавши нам про зимові блекаути і про непростий час, в якому ми всі нині живемо. Тоді гості засвітили ліхтарики телефонів, запалали свічки – і концерт продовжився, бо світло завжди перемагає темряву, а найяскравіший світанок приходить після найтемнішої ночі. І концертом гурт «На межі» і всі присутні теж приблизили цей світанок – всі, хто бажав, вкинули свій донат у скриньку допомоги ЗСУ. Тисяча гривень одразу ж по концерту була перекинула на Mavic для нашого земляка, керівника табору «Сіверська Січ» Євгена Приходька!

Ми щиро вдячні нашим Збройним Силам за те, що День музеїв 2023 пройшов без жодної тривоги, що дітки і дорослі спокійно гуляли садибою, що звучали пісні і сміх, що ми мали змогу вдягнути вишиванки, за які колись карали, перетворивши їх у свідомості народу з повсякденного одягу лише в атрибут концертності. Ми дякуємо нашим бійцям за те, що вони тримають небо над нами, даючи змогу спокійно працювати і жити!

Також музей щиро дякує усім гостям, хто прийшов до нас у наше свято! Ми не чекали, що Вас буде так багато, але щиро раділи кожному і кожній і будемо раді бачити Вас знову! Ми працюємо щодня, з 8-ї до 17-ї.

До зустрічі!

Джерело: Сосницький літературно-меморіальний музей О.П.Довженка

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше