Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Оптимізація шкіл – крок до якісної освіти

Новини
03.03.2021

Зараз в громаді обговорюється надзвичайно важливе питання стосовно нашої освітньої мережі. Було очікувано, що це викличе резонанс в селах громади та Сосниці. Тому, щоб надати більш доступну і зрозумілу для людей інформацію, селищний голова Андрій Портний та начальник відділу освіти Ігор Кустенко надали відповіді на часті запитання.

При розробці плану оптимізації мережі було проведено аналіз: які є школи у громаді, скільки там дітей, скільки вчителів, які це вчителі, скільки їм років (чи їм скоро на пенсію), які вони ведуть предмети, скільки учнів буде в майбутньому, де які дороги, де краща матеріально-технічна база і т.д.

Після всього цього було сформоване бачення, куди саме має рухатись освіта в громаді. Згідно плану деякі школи потрібно реорганізувати, десь понизити ступінь, якусь за кілька років закрити, бо там немає дітей.

Головна мета цього плану – щоб школа надавала дітям якісні знання у комфортних умовах. Вона повинна забезпечувати всіх дітей освітою на рівні державного стандарту. Якщо вона цього не робить – треба щось з цією школою робити.

В’юниська школа

Якщо причина закриття шкіл чи пониження ступеню по селах зрозуміла – там немає 5 учнів у класах, то незрозуміло, чому виникло питання пониження ступеню у В’юниській школі.

Даючи відповідь на це питання, селищний голова повідомив, що дійсно, порівнюючи вартість утримання одного учня і кількість дітей з іншими закладами, В’юниська школа не викликає питань чи великої потреби щодо пониження ступеню. Але ми повинні розуміти, що в громаді є один потужний навчальний заклад – гімназія ім. О. П. Довженка, яка надає точно такі самі освітні послуги, як і В’юниська школа.

Проектна потужність гімназії – 1 000 учнів, але на сьогодні там навчається 534 дитини. Потенційно гімназія може «безболісно», без додаткових видатків, прийняти тих дітей, що навчаються на в’юнищі.

Ми не хотіли б, щоб це рішення було суто адміністративним. Тому маємо бачення, щоб батьки самі зробити цей вибір. Гімназія – заклад, який є опорним і має кращу матеріальну технічну базу та всіх предметних вчителів. Нам би хотілось ще підвищити якість освітніх послуг в ній, щоб вона була найбільш привабливішою для батьків в плані освіти.

Саме тому ми включили В’юниську школу в перелік закладів для оптимізації. Але це тільки план! Остаточне рішення буде обговорюватись з батьками учнів.

Підвіз до гімназії

Також Ігор Кустенко розповів, чи планується підвіз учнів до гімназії. Він повідомив, що в силу вступив оновлений санітарний регламент, де передбачена нова норма підвозу. Вона зменшена до радіуса 2 км, раніше було 3. Це той радіус, з меж якого ми будемо мати право підвозити дітей.

Підвіз із Загребелля на в’юнище

Чому учнів із Загребелля не підводять до В’юниської школи? Якщо дитина, здобувач освіти, не є в списках закладу, який організовує підвіз, то таку дитину гімназія не має права підвозити. Простіше кажучи, не дай боже з цією дитиною щось станеться в дорозі, то відповідальність буде нести директор гімназії – на якій підставі дитина знаходилася в автобусі, який не обслуговує в’юниську школу?

Якби ця дитина навчалася у гімназії, то таких би питань не виникало.

Як ми прийшли до оптимізації

По-перше, ми зробили кількісний і якісний аналіз освітньої мережі, ознайомитись з яким можна в кінці статті.

По-друге, головна мета для нас – не отримати економічний ефект, а підвищити якість освітніх послуг. Критеріїв для оцінки якості освіти багато, але ми виділи основні з них: комфортні і безпечні умови для учнів, матеріально технічна база, фахові педагоги і дотримання санітарного регламенту.

Якщо ми візьмемо освітню програму, яка складається на основі державного стандарту, то одною із складових є навчальний план. Він передбачає відповідну кількість годин на той, чи інший клас. Якщо говорити про малокомплектні школи, то, скажімо, така кількість годин визначена законодавчо – на 1 учня передбачено 8 годин на тиждень (це для 5-9 класів, за умови, що в них менше 5 учнів).

Для цього прикладу візьмемо Змітнівську школу, де у 9 класі навчається 1 учень, який вивчає 18 предметів. І якщо взяти ці 8 годин на тиждень та розділити на 18 предметів, то виходить наступне:

  • Англійська мова – 0,25 год./тиждень;
  • Зарубіжна література – 0,5 год./тиждень;
  • Історія 0,5 год./тиждень;
  • Математика – 1 год./тиждень;
  • Біологія – 0,5 год./тиждень;
  • Географія – 0,5 год./тиждень.

Ось така складова якості знань. І це лише один із прикладів, адже некомплектних класів багато.

Що стосується матеріально технічної бази, то згідно новому санітарному регламенту, у школі повинні бути внутрішні санвузли, проточна вода, харчоблок, спортзал, відповідна площа класів, коридорів і т.д. Тому ми обрали ті заклади, які найбільше відповідають цьому регламенту.

Зараз в громаді створено 128 класів, із них 83 – повні класи. Тобто, на ці 83 класи обраховується субвенція, а на всі інші – держава субвенція не надається.

Крім того опалення, освітлення, довіз учнів, заробітна плата кухара, прибиральниці, водія, завгоспа, і т.д. – все це раніше фінансувалося за рахунок додаткової дотації. Нажаль, сьогодні видатки по фінансуванню обслуговуючого персоналу, а це 11 млн грн, держава переклала на місцевий бюджет.

Якщо взяти розрахунок видатків на заробітну плату по освіті на 2021 рік, то помісячний розпис субвенції на рік складає 36,6 млн грн – це те, що нам передбачено. А потреба – 41 млн. Тим більше, з району заклади освіти перейшли до нас із заборгованістю в 1 млн грн. Згідно розрахунків нам вже не вистачає більше 5 млн грн, а сюди ж ще потрібно додати 11 мільйонів на обслуговуючий персонал і утримання школи. Разом маємо 15 мільйонів!

Це позиція держави, яка хоче утримувати тільки повні великі школи, які легше фінансувати. Нажаль питання дітей та їх доїзду для держави відходить на другий план.

Для виконання цього плану нам потрібно придбати 4 шкільні автобуси. Коли це відбудеться, чи вдасться нам купити їх в цьому році, а можливо це питання вирішуватимемо в наступному – невідомо. Але в любому випадку нам потрібно починати цю дискусію, ми повинні пояснювати, чому приймаємо такі рішення, щоб це не викликало стурбованості у батьків учнів.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше