Пам'ятка населенню: як запобігти зараженню ботулізмом?
У час війни проблема ботулізму доволі актуальна. Враховуючи надзвичайну ситуацію, що склалася внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС, спостерігається загибель риби у великих обсягах. У зв’язку цим та з метою недопущення виникнення токсикоінфекцій серед населення небезпечною рибою, яка може бути перероблена та реалізована недобросовісними виробниками нагадаємо, які заходи слід вжити, аби вберегтися від цієї небезпечної недуги.
Ботулізм – гостре інфекційне захворювання, що виникає внаслідок вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму. Цей токсин є однією з найсильніших біологічних отрут. Збудник хвороби міститься в ґрунті, озерах, морях, мулі, у вмісті кишківника тварин, птахів, молюсків і риб. Тому людина може заразитися ботулізмом при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, що не пройшли достатню термічну обробку. Найчастіше збудник міститься в консервах, а також у продуктах тривалого зберігання: шинці, ковбасах, в'яленій і солоній рибі. При цьому запах, смак і зовнішній вигляд продуктів не змінюється.
Оскільки ботулізм важке захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призвести до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично не рекомендується. Враховуючи важкий характер перебігу хвороби та можливі наслідки, краще проводити заходи щодо профілактики ботулізму, головними із яких є для:
Підприємців:
-реалізувати на ринках кожну партію риби та рибної продукції, яка надходить по товарно-транспортних накладних та відповідних супровідних документах лише із зазначенням термінів її придатності.
- громадяни, які збувають рибу також повинні мати документи, що свідчать про законність її придбання (товарно-транспортна накладна, в якій зазначено, де придбано рибу) та після проведення ветеринарно-санітарної експертизи з послідуючою видачею експертного висновку.
-рибу необхідно перевозити у спеціально обладнаних цистернах, контейнерах, бочках, які легко мити та дезинфікувати.
-Оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного одягу. Кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік. Працівники, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються.
-Не підлягає продажу жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.
-Умови та терміни зберігання риби повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів. Термін зберігання і реалізації риби при температурі води +11-+15°C: в осінньо-зимовий період - 48 годин; у весняно-літній період - 24 години.
Громадян:
- не купувати консервовані продукти домашнього приготування;
- при консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів дотримуватись технології приготування;
-зберігати домашні консерви при температурі від +2 до +6 град.С;
-знищувати «бомбажні» (здуті) банки;
-дотримуватися чистоти при обробці продуктів для консервування і не використовувати зіпсовані овочі та фрукти;
-відмовитися від вживання напівпросмажених стейків, м'яса з кров'ю, копченої сирої риби та вяленої риби;
-не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не потрібно займатися самолікуванням. Необхідно терміново звернутися по медичну допомогу до найближчого лікувально-профілактичного закладу.
Увага! Виникненню хвороби легше запобігти, ніж її лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.