Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Панська садиба чи школа? Яким маєток Долинського памʼятає історія

Новини
12.03.2024

1917 рік – більшовицький Жовтневий переворот. Усі панські пожитки грабують, руйнують і палять. Або ж пізніше використовують їх як господарчі приміщення, клуби чи навчальні заклади.

Така доля спіткала й наш маєток у Пекареві.

Родина Долинських володіла ним до 1917 – у той рік садибу разом із родовим склепом, де був похований пан Долинський, частково розгромили революціонери. І в напівруїнах, пусткою, один із найстаріших нині зразків деревʼяного класицизму стояв цілих шість років.

У 1923 маєток відбудували і відкрили в ньому школу. У стінах будівлі навчальний заклад функціонував майже 80 років – аж до початку ХХІ століття. Навчалось тут чимало місцевих школярів і дітей з сусідніх сіл. А нині серед випускників школи – представники різних професій: юристи, лікарі, викладачі та навіть офіцери.

Нам дуже цікаво, чи збереглись спогади про школу у вас. Якщо маєте архівні фото чи документи, надсилайте їх на адресу sosn@cg.gov.ua

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше