Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Переселенці з Донеччини допомогли встановити факт смерті чоловіка на тимчасово окупованій території

Новини партнерів
21.10.2022

Внаслідок збройної агресії росії проти України, на жаль, є жертви серед мирного населення. Громадяни, що проживають в районах проведення воєнних дій та їхні рідні часто не мають змоги належно зафіксувати факт смерті.

До Новгород-Сіверського бюро правової допомоги звернулась пані Марина. В ході спілкування стало відомо, що з початком військової агресії російської федерації та постійними обстрілами селище, в якому вона проживала, пані Марина евакуювалась разом з внуками до іншої країни, а її чоловік – пан Олексій, вирішив не залишати будинок та стареньку матір.

Пізніше вона дізналась, що в березні 2022 року, внаслідок попадання снаряду в будинок, пан Олексій помер від отриманих поранень і наступного дня був похований на городі господарства.

Зараз жінка повернулася в Україну і проживає на території Новгород-Сіверської громади та має статус внутрішньо переміщеної особи.

Відповідно до положень частини 2 статті 49 Цивільного кодексу України актами цивільного стану є, серед іншого, смерть фізичної особи. А згідно з положеннями частини 3 і 4 цієї ж статті, смерть фізичної особи підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Факт смерті чоловіка пані Марини не був зафіксований у медичних закладах належним чином, у зв’язку з чим жінка не мала змоги отримати документи про смерть пана Олексія.

Менським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було видано доручення на складання процесуальних документів та представництво інтересів клієнтки в суді адвокату Костюченку Владиславу, який співпрацює з системою БПД.

Відповідно до абзацу другого частини першої статті 317 Цивільного процесуального кодексу України заяву про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, можуть подати члени сім’ї померлого, їхні представники або інші заінтересовані особи (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов’язки чи законні інтереси).

Заявниця не мала можливості надання документів для реєстрації смерті чоловіка тому зверталася до правоохоронних органів з приводу смерті чоловіка, звернення було переадресоване до Донецької обласної прокуратури.

Месенджером жінка переслала фотознімки зруйнованого будинку після обстрілу та могили її чоловіка разом з перепискою в соцмережі з місцевими жителями.

Адвокат зібрав необхідні докази, склав та подав до суду заяву про встановлення факту смерті особи, яка загинула або пропала безвісти в районах проведення воєнних дій.

Відомі заявниці обставини дозволяють стверджувати, що її чоловік помер від ран внаслідок обстрілу на території, наближеної до території ведення бойових дій, в березні 2022 року в селищі на Донеччині.

Суд розглянув справу про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний стан та задовольнив заяву в повному обсязі.

Нагадуємо, за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 8-00 год. до 17-00 год. за адресою: м. Мена, вул. С.Титаренка, буд.6А, тел.: (0244) 3-30-01.

Нагадуємо, що фахова правова допомога надається Сосницьким  бюро правової допомоги з 9-00 год. до 18-00 год. з понеділка по п'ятницю за адресою: смт. Сосниця, вул. Троїцька,32 тел. 2-02-93 .

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше