Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Під час громадських обговорень напрацювали рекомендації з покращення медичних послуг «первинки»

Новини
08.02.2023

1 лютого у Сосниці відбулися громадські обговорення з покращення якості надання послуг із охорони здоров’я.

Запис громадського обговорення:

Проект реалізується за сприяння Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу.

У заході взяли участь 25 жителів і жительок громади, зокрема представники селищної ради, працівники медичної галузі та зацікавлені громадяни.

Як наголосила експертка заходу Оксана Логвинчук, первинна ланка має стати пріоритетною в системі охорони здоров’я. Сімейні лікарі забезпечують надання основних пакетів медичних послуг, пов’язаних із профілактичними оглядами, діагностикою та лікуванням, лабораторними дослідженнями вакцинацією пацієнтів тощо.

Запропонований в межах реформи механізм фінансування через Національну службу здоров’я України (НСЗУ) загалом виявився ефективним. В підсумку передбачається, що 80% пацієнтів будуть охоплені саме первинною медичною допомогою, і лише 20% – вузькоспеціалізованими фахівцями. Власне, звідси її значення.

Учасники та учасниці обговорення у форматі «мозкового штурму» назвали найбільш типові проблеми «первинки» у Сосницькій громаді, а саме:

  • неврегульований статус фельдшерів та неясність долі мережі фельдшерсько-акушерських пунктів, утримання яких покладається виключно на бюджети громад;
  • нестача лікарів у сільській місцевості – як наслідок того, що молодь після інтернатури не прагне працювати у невеликих громадах;
  • недоступність медичних послуг для жителів віддалених сіл;
  • мала кількість мобільних послуг – насамперед для осіб старшого віку;
  • брак стимулів для залучення та втримання медичного персоналу на місцевому рівні;
  • низький рівень діагностики, що не дає змоги виявляти хвороби на початкових етапах;
  • моральна та технічна застарілість приміщень й обладнання, за допомогою якого надаються медичні послуги;
  • низька поінформованість жителів щодо доступних медичних послуг, зокрема щеплень;
  • місцеві жителі, як правило, не володіють навичками користування електронними медичними сервісами, насамперед eHealth.

Свій відбиток на систему медицини накладає також демографічна ситуація – скорочення населення та його низька щільність.

Підсумком стали напрацьовані рекомендації з покращення обсягів та доступності медичних послуг на первинному рівні:

  • спільне лобіювання громадами на законодавчому рівні питання щодо статусу фельдшерів, залучення випускників медзакладів до роботи саме в сільських та селищних лікарнях;
  • матеріальне стимулювання громадами молодих лікарів (забезпечення житлом, компенсація проїзду, грошові доплати тощо);
  • реконструкція лікарень та амбулаторій із урахуванням потреб людей з інвалідністю;
  • забезпечення доступності медичних послуг для жителів населених пунктів громади (налагоджена логістика та інформування про дати і години прийому лікарем);
  • інформування населення про послуги, які надають сімейні лікарі (зокрема їх візуалізація в друкованому та цифровому форматах);

Водночас реалізація цих заходів можлива лише за умови тісної співпраці медичних установ та органів місцевого самоврядування. Це не лише матеріальна, а й фахова підтримка у залученні додаткових ресурсів на закупівлю обладнання, медичний транспорт, ремонт приміщень тощо.

Через об’єктивні причини обсяги вторинної медичної допомоги скорочуватимуться й надалі та залишаться лише в частині громад. Тож майбутнє – за первинною медициною.

📲Контактна особа: Дмитро Казіміров, 097 869 60 05, siverian@gmail.com.

Проєкт «Покращення якості надання послуг із охорони здоров`я на первинному рівні медичної допомоги Сосницької територіальної громади» реалізує ГО «Сіверський інститут регіональних досліджень» за сприяння UNDP Ukraine / ПРООН в Україні в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки European Union in Ukraine.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру (UN RPP) реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).
Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше