Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Про новації в галузі молочного виробництва та бджільництва

Новини
29.01.2021

Вчора пройшов семінар з питань розвитку та підтримки агропромислового комплексу. Прозвучало чимало питань, які важливо знати людям, котрі утримують домашнє господарство.

Фахову інформацію під час семінару надали представники Департаменту розвитку економіки та сільського господарства, Регіонального фонду підтримки підприємництва, Держпродспоживслужби, Головного управління статистики.

З усього озвученого виділимо кілька акцентів:

Новації в законодавстві про виробництво молока

У рамках виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС наша країна взяла на себе зобов’язання привести вимоги з якості молочної сировини до регламенту ЄС.

У березні 2019 року Міністерство аграрної політики та продовольства видало наказ №118 «Про затвердження вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів». Обійдемо спеціалізовану термінологію, зазначимо суть: згідно з цими вимогами, з початку 2020-го року молоко другого ґатунку (що приймається від населення) підприємства можуть заготовляти тільки для технічних потреб (не для виготовлення молочної продукції).

А з початку 2021-го року вимоги могли б стати ще суворішими − для переробки на харчові продукти не допускалося б молоко навіть першого ґатунку. Але сільгоспвиробники і переробні підприємства до цього не готові. Тому Міністерство аграрної політики та продовольства окремим наказом відтермінувало посилення «молочних» вимог на 2 роки. Відтак можливість заготівлі молока першого ґатунку для переробки залишатиметься до 1 січня 2023 року.

Тому під час семінару говорили про те, що людям, які здають молоко, важливо об’єднуватися у кооперативи, закуповувати обладнання для охолодження й аналізу якості молока. Тоді оплата за здану продукцію буде вищою.

Дотації на утримання бджіл

Минулого року така державна підтримка бджолярів вперше діяла вперше. Скористалися нею понад 600 пасічників нашої області. Вони отримали дотацій на суму 5 мільйонів 89 тисяч гривень на 25 з половиною тисяч бджолосімей.

Цей напрямок підтримки держава обіцяє і в цьому році.

Однак для отримання дотацій, пасіку необхідно зареєструвати в органах місцевого самоврядування та в органах Держпродспоживслужби, отримати ветеринарний паспорт. Оформити реєстрацію треба до 1 квітня.

Під час семінару також розказали про:

  • алгоритм взаємодії аграрія-влади-пасічника для недопущення отруєння бджіл під час обробітку полів засобами захисту рослин;
  • дотримання санітарних норм та правил при застосуванні пестицидів.

Відповідно до статті 33 ЗУ «Про бджільництво» сільгосппідприємства повинні не пізніше ніж за 3 доби до початку обробітку сільгоспкультур через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування та пасічників, пасіки яких розташовані на відстані до 10 кілометрів від оброблювальних площ.

 

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше