Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Розпочинається громадське обговорення щодо перейменування вулиць і провулків Сосницької громади

Новини
26.07.2022

Організатор громадського обговорення – комісія з питань найменування, перейменування, унормування назв географічних об’єктів та об’єктів топоніміки на території населених пунктів Сосницької територіальної громади.

Що в епоху Російської імперії, що за СРСР була цілеспрямована політика примусу у пойменуванні вулиць, провулків, площ, скверів та інших об’єктів населених пунктів на честь діячів російської культури, політиків, воєначальників, полководців. Суть політики колонізації та русифікації з боку північного сусіда полягала і полягає донині (під час нинішньої війни ми це спостерігаємо на окупованих територіях) у послідовній заміні старих та перейменовуванні нових об’єктів топоніміки, що веде до поступового знищення ознак української ідентичності, до розвитку і поширення елементів «руського міра», російської культури та життя як на державному, так і на побутовому рівнях. При цьому широко нав’язувалися і нав’язуються підходи до України, її історії, культурного і політичного надбання як до всього меншовартісного, дрібного і малозначимого. В часи свідомої колонізації і русифікації зникали будь-які згадки про героїзм і звитяжність визвольних змагань за незалежну Україну та про видатних особистостей, які уславлювали рідну землю. Зникали історичні найменування кутків, урочищ, вулиць, хуторів, сіл. Маючи багатющу історію, плеяду талановитих персоналій, ми й досі грішимо комплексами малоросів, які з більшою шаною ставляться до російської культури та історії, ніж до своєї (навіть не радянської, яка була полінаціональною, а саме російської). До того ж радянська пропаганда активно просувала у широкий вжиток імена та назви, які багато в чому були міфологізовані і штучно героїзовані, однак відкриття архівів і наукові дослідження спростували їх «велич», а отже настав час позбутися культів.

Саме повернення до історичних назв об’єктів топоніміки, уславлення подвигів минулих й сучасних українських героїв і є послідовною деколонізацією і дерусифікацією. Власне, іменування на честь відомих діячів, героїв в топоніміці населених пунктів вказує на те, що вони особливо важливі саме для конкретної громади України.

Комісією було проведено аналіз з метою відновлення попередніх назв об’єктів, які історично склалися і які б не мали ознак колонізації чи русифікації (тобто не мали б увічнювати маркери російських тоталітарних ідеологем, російських, радянських воєначальників, громадських чи культурних діячів). Разом з тим, за неможливості повернення до попередніх назв, вирішено в назвах вулиць та провулків вшанувати або місцевих видатних особистостей, які незаслужено забуті, або загальновідомих борців за незалежну Україну.

Пропонується змінити назви вулиць та провулків на території населених пунктів Сосницької селищної територіальної громади, які підлягають перейменуванню відповідно до Рекомендацій Уповноваженого із захисту державної мови щодо окремих питань застосування української мови як державної у діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування (в частині найменування, перейменування, унормування назв географічних об’єктів та об’єктів топоніміки населених пунктів), а також Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціального (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», з метою об’єднання українського суспільства, зміцнення державної єдності та територіальної цілісності України, її незалежної державності.

У ході обговорення жителі Сосницької громади можуть підтримати запропоновані назви, внести в них корективи або внести власні пропозиції.

Громадське обговорення питання про перейменування об’єктів топоніміки на території населених пунктів Сосницької селищної територіальної громади відбудеться в установлений законодавством термін після закінчення строку прийому пропозицій та зауважень. Про точний час та місце проведення громадського обговорення буде повідомлено пізніше.

Пропозиції та зауваження щодо перейменування приймаються до 17 год. 00 хв. 26.09.2022 р.

Фізичні особи надають пропозиції та зауваження в письмовому чи електронному вигляді із зазначенням прізвища, імені, по-батькові та адреси особи, яка їх подає:

  • за адресою: вул. Грушевського, 15, Сосниця;
  • на електронну пошту sosn@cg.gov.ua.

Юридичні особи подають пропозиції та зауваження у письмовій чи електронній формі із зазначенням їх найменування та місцезнаходження.

Анонімні пропозиції та зауваження не реєструються і не розглядаються.

Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення – на офіційному веб-сайті Сосницької селищної ради в термін, передбачений законодавством.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше