Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Східний старостат: старости діляться досвідом з колегами

Новини
17.12.2021

Старости нашої громади продовжують ділитися власним досвідом зі своїми колегами.

Цього разу, за новими знаннями та практичним досвідом, делегація старост Сосницької громади завітала до Східного старостинського округу (Кудрівка, Киріївка).

Киріївка

Почали свій візит з адмінбудівлі у Киріївці, де під одним дахом розмістився старостат, фельдшерський пункт та бібліотека. Зараз тут чекають на проведення швидкісного інтернету, щоб відкрити кімнату дозвілля для дітей.

Наступним кроком візиту став Центр народної творчості та дозвілля, де саме готували концертну програму до новорічних свят. Також мали змогу переглянути виставку робіт з соломи і рогози місцевої майстрині. Побачивши серед робіт солом’яні капелюхи старостам відразу захотілося їх приміряти.

Далі делегація старост побувала біля дерев'яної Преображенської церкви та оглянула приміщення вже закритої киріївської школи.

Кудрівка

Перша зупинка знаходиться відразу на в’їзді до села – це місцевий кудрівський стадіон. Староста округу розповіла гостям про футбольні традиції у Кудрівці та провела екскурсію по території стадіону. Тут зараз в активній фізі тривають роботи – будується готель та VIP-сектор на трибунах. Всім цим, займається місцевий меценат Роман Солодаренко, який всіляко підтримую старостинський округ.

Далі делегацію запросили до кудрівської церкви Різдва Пресвятої Богородиці. Настоятель «Божого храму» розповів гостям про церкву та показав святилище місцевої панянки.

За історією у 1888 року місцева церква стала непридатною для богослужіння. Тому прихожани звернулися до барині-генеральші (дружини генерала Демидовського) з проханням допомогти в будівництві нової церкви. Бариня згодилася за умови, що за це люди повинні були віддати їй будівлю старої церкви, а також після її смерті похоронити її тіло під новою.

Нова церква Різдва Богородиці була збудована в 1888 році і до цього часу стоїть на пагорбі в центрі села. Кудрівчани виконали наказ поміщиці. Згідно договору зі старої церкви поміщиця збудувала собі дачу, а після смерті її тіло перевезли з Києва до Кудрівки. Зі слів настоятеля її тіло було забальзамоване та розміщене в святилищі під церквою. Однак через деякий час саркофаг пошкодили і тіло барині з почестями було перезаховано біля церкви.

Після цього старости пройшлися вулицями села, завітали до  будинку культури, де також готувалися до новорічних свят, відвідали бібліотеку, пожежне депо та фельдшерський пункт.

Під кінець ознайомчого візиту старости ознайомилися з роботою Кудрівської школи. Екскурсію по навчальному закладу та її прилеглим територіям провела директорка школи Оксана Рудя. Школа досить нова, збудована в 1979 році, має просторний спортивний зал та теплі внутрішні туалети. Учням, яких привозить шкільний автобус з Киріївки, нова школа дуже сподобалась, адже тут вони мають більше можливостей у навчанні та спілкуванні з однолітками.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше