Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Сосницька громада бере все у свої руки, а поляки їм допомагають

Новини
11.12.2021

Реформа місцевого самоврядування в Україні триває з 2014 року. У результаті минулого року було затверджено остаточний поділ адміністративних одиниць. Проте є проблеми, у тому числі й у фінансуванні діяльності органів місцевого самоврядування. До їх вирішення залучаються міжнародні організації, зокрема Польський фонд солідарності PL.

Sosnica zdj. Piotr Pogorzelski Сосницька громада бере все у свої руки, а поляки їм допомагають

Громада із центром у Сосниці, що розташована у Чернігівській області, налічує 15 500 жителів. До її складу входило 17 сіл. Містечко доглянуте, а його прикрасою є кінотеатр. Звідси і кінокамера в центральному парку міста. Саме тут народився український режисер Олександр Довженко, якого вважають одним із найбільших творців радянського кіно.

1 Muzeum Oleksandra Dowzenki w Sosnicy zdj. Piotr Pogorzelski Сосницька громада бере все у свої руки, а поляки їм допомагають

У музеї можна побачити, серед іншого, хатинку, де виріс режисер, а також невелику виставку, яка розповідає про досить складну біографію творця, який, з одного боку, був апологетом радянської влади, а з іншого боку, регулярно зазнавав переслідувань.

2 Muzeum Oleksandra Dowzenki w Sosnicy zdj. Piotr Pogorzelski Сосницька громада бере все у свої руки, а поляки їм допомагають

Директор музею Любов Наконечна пишається своїм закладом. Щорічно його відвідує близько 20 тис. людей, переважно з України, але є й туристи з Польщі, Франції та Німеччини.

З 1930 року, коли на екранах з’явився фільм «Земля», Довженку аплодує весь світ. Це людина з трагічною долею, але дуже талановита. На жаль, він жив у такі часи, коли не міг повністю реалізувати свій талант, – наголошує вона.

Щодня Сошниця живе передусім своїм звичайним спокійним життям. Місто розташоване віддалено від основних магістралей, в оточенні вимираючих сіл. Це одна з найбільших проблем регіону, адже багато людей виїхали до Чернігова, Києва, а іноді навіть за кордон.

Тетяна Сіра, керівник Центру соціальних служб у Сосниці, наголошує, що більшість мешканців громади – пенсіонери або люди передпенсійного віку. Найбільша проблема – відсутність роботи. Великих закладів тут немає.

Люди найчастіше живуть за рахунок власних господарств. У центрі є швейна фабрика та молокозавод. Бізнес не може дати кожному роботу. У наших компаніях працює максимум сто співробітників, – вказує вона.
Fryzjer w Centrum Swiadczenia Uslug Socjalnych zdj. Piotr Pogorzelski Сосницька громада бере все у свої руки, а поляки їм допомагають

У Центрі надання соціальних послуг є перукар та швачка, які надають послуги за невеликі гроші. Також є безкоштовний банк одягу, який є дуже популярним.

Щочетверга та неділі ми їздимо по селам громади і там роздаємо одяг. Кожен бере, що хоче, ми лише відзначаємо, скільки взяв кожен. І це все безкоштовно, тобто за бюджет громади, – розповідає Тетяна.
Bank odziezy w Centrum Swiadczenia Uslug Socjalnych zdj. Piotr Pogorzelski Сосницька громада бере все у свої руки, а поляки їм допомагають

Виїзд мультидисциплінарної бригади, до складу якої входять працівники територіального центру: швачка, взуттєвик, медична сестра, перукар, соціальний працівник – одна з ініціатив, яка була реалізована за допомогою Фонду Солідарності PL. Вона допомогла в придбанні автомобіля, без якого було б дуже важко дістатися до сусідніх сіл, – вказує голова Сосницької громади Андрій Портний.

Цей автомобіль – лише частина проекту, але без нього ніхто б не отримав цих послуг. Тут послуга приходить до вас, а не ви до неї. Ви просто повинні прийти і скористатися нею. Це дуже зручно, – додає він.
Kierujacy sosnicka gromada Andrij Portnyj zdj. Piotr Pogorzelski Сосницька громада бере все у свої руки, а поляки їм допомагають

Однак Сосниця стала відома в Україні завдяки іншій ініціативі. У місті з’явилися безкоштовні велосипеди характерного рожевого кольору. Послуга адресована, в першу чергу, людям, які приїжджають до Сосниці із сіл. Така ініціатива була і є унікальною в масштабах України, тому до Сосницької громади приїздили журналісти з усієї України.

anastazja czornohorska z fsm switlana pastuszenko andrij portnyj tetiana sira i sosnicki rower zdj piotr pogorzelski Сосницька громада бере все у свої руки, а поляки їм допомагають

Секретар Сосницької селищної ради Світлана Пастусенко пояснює, що на кожному велосипеді є GPS-трекер, і ви можете відстежити кожен транспортний засіб. Соціальні велосипеди надаються безкоштовно. Біля кожного паркінгу є станція технічного обслуговування велосипедів, якою може скористатися будь-хто, наприклад, для ремонту інвалідного візка чи того самого велосипеда.

Багато людей їздять на Захід, дивляться як там живуть люди, і самі хочуть жити як у Європі. Тому велосипеди ніхто спеціально не ламає.
System GPS sledzacy rowery zdj Piotr Pogorzelski Сосницька громада бере все у свої руки, а поляки їм допомагають

Вартість проекту склала 450 тис. грн, з яких 400 тис. грн кошти Фонду міжнародної солідарності (Solidarity Fund PL).

Tablica informujaca o zasadach korzystania z rowerow zdj Piotr Pogorzelski Сосницька громада бере все у свої руки, а поляки їм допомагають

Автор: Piotr Pogorzelski/belsat.eu

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше