Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Сосницькій громаді потрібна ефективна мережа закладів освіти

Новини
25.02.2024

Майже 3 години у кожному селі тривало обговорення щодо перспектив освітньої мережі у Сосницькій громаді. В дискусії приймали участь сільська громада, освітяни, депутати, старости, батьки дітей та представники громади.



👩‍🏫 В першу чергу обговорювали можливість функціонування наявної мережі освітніх закладів.

🧑‍🎓 На сьогодні середня кількість учнів в одному класі Хлопяницької, Вільшанської та Конятинської шкіл становить 3 учня, що призводить до того що ❗ Держава не фінансує навчання цих дітей.

Для отримання фінансування у класі має навчатись більше 5 учнів. Якщо менше – то фактично для держави, цього класу не існує, і він фінансування не отримує. ❗ Такі класи фінансуються за рахунок інших закладів освіти Сосницької громади, що призводить до заборгованостей з заробітної плати педагогам.

Як розповів присутнім голова громади Андрій Портний, держава могла б вирішити цю проблему, передбачивши збільшення розміру освітньої субвенцій для громад з низькою щільністю населення:

🗨️ «У законодавстві на сьогодні нема терміну «малонаселені території»! У Державі кошти розраховуються для навчання однієї дитини, як у міській громаді так і у сільській. До прикладу:

умовні 100 грн на 1 учня у Чернігові 👇
🔹 1200 учнів це 1 школа
Витрати 📉
🔸 зарплата педагогів та обслуговуючого персоналу (80-100 чол.);
🔸 харчування;
🔸 енергоносії.

умовні 100 грн на 1 учня у Сосницькій громаді 👇
🔹 1200 учнів це 10 шкіл
Витрати 📉
🔸 зарплата педагогів та обслуговуючого персоналу (150-200 чол.)
🔸 шкільні автобуси 8 шт. (800 км щоденний пробіг);
🔸 паливо, ремонти та техобслуговування;
🔸 зарплата водіїв, супроводжуючих педагогів;
🔸 придбання автобусів;
🔸 енергоносії на 10 шкіл;
🔸 харчування.

‼️ Видатки колосально різні, а кількість дітей таж сама!»

Отже, який результат обговорень? Цей навчальний рік закінчиться спокійно. Всі учні отримають атестати та знання у своїх школах. Громада працюватиме над вирішенням питання зі шкільними автобусами, та узгодженням питання з працевлаштуванням вчителів та персоналу шкіл. Допоки ці питання не будуть вирішені, заклади працюватимуть у звичному режимі.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше