Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

У Сосницькій громаді продовжується процес оптимізації закладів загальної середньої освіти

Новини
09.02.2024

У Хлоп'яницькій, Вільшанській та Конятинській школах останні роки спостерігається динаміка на зменшення кількості учнів. Станом на 1 вересня 2023 року:

  • у Хлоп'яницькій школі до 1 класу пішов лише 1 учень. На сьогодні тут функціонує лише 3 повних класи. Загальна кількість – 28  учнів.
  • у Вільшанській до 1 класу пішов 1 учень і лише 2 повних класи. Загальна кількість – 26  учнів.
  • у Конятинській до 1 класу пішло 4 учнів і теж 2 повних класи. Загальна кількість – 29  учнів.

Починаючи з 2022 року значно зменшується кількість першокласників у зв’язку з складною демографічною ситуацією. Поступове зменшення учнів, що йтимуть до першого класу призведе до того, що перших класів у кількості 5 та більше учнів не буде. Задекларований принцип Нової української школи – забезпечення всім здобувачам освіти рівного доступу до якісної освіти незалежно від їхнього місця проживання з визначенням необхідності підвищення ефективності мережі закладів загальної середньої освіти, не буде забезпечено.

На сьогодні здобувачі освіти Хлоп'яницької, Вільшанської та Конятинської шкіл не охоплені позашкільною роботою: гурткова робота в закладах не ведеться, а також у навчальному плані не передбачені додаткові години варіативної складової навчального плану через застосування індивідуальних планів для кожного учня (а це лише 5-8 годин), які знаходяться на педагогічному патронажі, або навчаються як група учнів.

Крім того, у закладі відсутні спеціалісти з історії, географії, хімії, музичного та образотворчого мистецтва. Частину цих предметів викладають нефахівці. Також у штатному розписі цих закладів освіти не передбачаються такі посади: заступника директора, педагога-організатора, секретаря, практичного психолога, бібліотекаря – а все це впливає на якість освіти.

Середня кількість учнів в одному класі цих закладів становить 3 учня, що призводить до значних фінансових витрат на навчання одного учня. Оптимальною кількістю для організації освітнього процесу є не менше ніж 14 осіб. Тому заклади освіти доводиться дофінансовувати за рахунок коштів інших закладів освіти Сосницької громади та за рахунок місцевого бюджету.

Питання щодо працевлаштування працівників закладів освіти вивчається та тримається на контролі (по можливості їм будуть запропоновані робочі місця).

З 01 вересня 2024 року, після проведення оптимізації учні будуть забезпечені підвезенням до інших шкіл:

  • 28 учнів Хлоп'яницької школи – до Чорнотицької.
  • 26 учнів Вільшанської школи – до Волинківської.
  • 29 учнів Конятинської школи – до Спаської

У цих закладах школярі здобуватимуть освіту у повних класах. В учнів з’явиться більше можливостей для реалізації здібностей, участі в різноманітних заходах та інше.

Для врахування думки жителів Сосницької громади, щодо оптимізації закладів освіти, будуть проведені громадські слухання:

  • 17 лютого о 10:00 – у Хлоп’яницькій школі;
  • 17 лютого о 14:00 – у Вільшанській школі;
  • 18 лютого о 10:00 – у Конятинській школі.
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше