Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

У Сосницькому музеї Довженка гуляли весілля!

Новини
04.12.2023

Поки що несправжнє... Але організатори зробили так, щоб присутні змогли зануритися в атмосферність народного обряду народження молодої сім'ї, а саме «Викупу молодої з батьківської хати».



ℹ P.S. Якщо хочете побачити повне відео – напишіть про це у коментарях.

💡 Ідея цього зародилась у двох талановитих сосничанок – Марії Гирич та Наталії Ващенко, які об'єднались в ініціативну групу «Вчасно» і написали проект «Врятувати від забуття: збереження культурної спадщини для майбутніх поколінь».

🔎 Отак і почалось дослідження минувщини, яке виллється в низку культпросвітницьких презентацій. Першою і стала тема весільних обрядів.

Сосницький музей Довженка виступає партнером в даному проєкті. Тому у кінозалі музею створили дві виставки – фотографій наречених Сосниччини від 20-х років минулого століття по сьогодні. Також була виставка жіночого одягу.

🙋‍♀️ Спочатку Марія Гирич презентувала гостям історію шлюбу через картини відомих художників. Це була мальовнича віртуальна подорож в минуле.

Цікаво доповнив презентацію гість з Мени, краєзнавець Олексій Мороз – він продемонстрував присутнім сімейну реліквію – весільний вінок 80-х, який належав його сестрі.
Потім серед гостей вибрали 2 сватів та сваху, оперізали сватів рушниками, а свасі вручили хустину.

🥧 А далі всі гості пішли до хати, де й було найцікавіше – продавали молоду, співали пісень, ділили коровай, благословляли новонароджену молоду сім'ю.

🇺🇦 Гості були щедрими, зібрали 3 660 грн, які будуть передані волонтерам.

Всім бажаючим повідомляємо, що фотовиставка діятиме в кінозалі ще тиждень. Тож можете завітати і ознайомитись з нею.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше