Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Відомий віолончеліст Лукас Стасевський завітав до музею Довженка

Новини
21.10.2022
Одним з усталеним символів Сосницького музею О.П. Довженка є яблука. Яблука – символ безсмертя і широковідомий символ творчості великого українського режисера. «Якщо ви не бачили яблук в Довженковій «Землі», вважайте, що ви взагалі ніколи не бачили яблук», – писали кінокритики після перегляду фільму, який приніс світову славу митцю. Сьогодні побачити Довженкові яблука їдуть в Сосницю з усього світу.
 
Приїхав до них і відомий музикант Лукас Стасевський. Лукас – фінський віолончеліст і кінорежисер українського походження, лауреат міжнародних конкурсів і засновник всесвітньовідомого оркестру ігрової музики Game Music Collective. Музикант народився в Талліні, згодом родина переїхала до Фінляндії. Дякуючи українському корінню батька, який з дитинства привчав сина до української мови, Лукас досконально володіє нею і говорить чисто й красиво. До речі, вся родина Стасевських дуже талановита: батько Андрій Стасевський - художник і популяризатор українського художнього мистецтва, старша сестра Даля Стасевська – головна диригентка симфонічного оркестру Лахті, сам Лукас із молодшим братом Юстасом - професійні музиканти.
 
З початком повномасштабної війни музикант, який приїхав до Києва вчитися на режисера, не повернувся до Фінляндії, хоча посольство наполягало на евакуації. І хоча вдома, у Фінляндії, він - відома людина, з чудовою і перспективною кар'єрою, проте Лукас обрав Україну. Він вирішив залишитись на прабатьківщині і допомагати їй усім чим зможе. І дійсно допомагає – збирає кошти на автомобілі для ЗСУ, активно волонтерить, як і його сетра Даля, а також працює над творчими проектами. Нині – над фільмом з робочою назвою «Українська рапсодія», можливо, «Моя українська рапсодія» – він ще розмірковує над фінальною назвою. В основі фільму кадри, де музикант грає на віолончелі на фоні руїн українських міст, які постраждали від російських бомб. Тужливі мелодії музичного інструменту ніби й самі ридають над страшною драмою сучасності в центрі Європи. Пан Лукас вже провів зйомки в Миколаєві, Ірпені, Бучі, Києві, побував на місці розбомбленого музею Сковороди і в багатьох інших трагічних місцях нашої країни.
 
До музею Довженка Лукас Стасевський приїхав, бо за його словами, мрія про режисуру почалася саме звідси – з Сосниці, яку він відвідав вперше в 19 років.
 
Рясні яблука нашого саду і сам віолончеліст в досвітніх променях осіннього сонця стали головними діючими особами того епізоду фільму, який стосується Сосниці, і колись побачить світ.
 
Маємо надію, ми поділимося ним з вами!
 
А ще плекаємо надію колись організувати концерт пана Лукаса на садибі Довженка, принаймні такі далекоглядні плани обговорювали…
 
А ще ми щиро радіємо, що попри буремний час музей залишається місцем сили і натхнення творчих людей!
 
Пану Лукасу ж зичимо робити те, що є покликом душі й мати від того не тільки визнання, а й безмежне розуміння і вдячність усіх, хто торкатиметься його музики, фільмів і щирого серця!
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше