Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Як отримати безоплатну правову допомогу в умовах воєнного стану

Новини партнерів
20.02.2023

Система безоплатної правової допомоги працює для того, щоб кожна людина мала можливість захистити свої права  та відіграє надзвичайно важливу роль в житті громадян, особливо у ці нелегкі часи для України, адже спрямована на захист прав простої людини.

Основним нормативно-правовим актом, яким врегульовано надання БПД є Закон України «Про безоплатну правову допомогу». З ухваленням цього Закону в червні 2011 року Україна взяла на себе зобов’язання щодо правового захисту вразливих верств населення і покращення доступу до правосуддя. Відтак, отримати безоплатну первинну правову допомогу мають право усі особи, які перебувають під юрисдикцією України проте,  право на БВПД мають соціально незахищені категорії громадян – малозабезпечені, люди з інвалідністю, учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи, постраждалі від домашнього насильства, діти та інші особи, які визначені законом «Про безоплатну правову допомогу».

Після повномасштабного вторгнення армії російської федерації до України 24 лютого 2022 року з’явилася велика кількість людей, які постраждали від наслідків воєнних дій тому, у травні 2022 року,  Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до частини першої статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» відповідно до якого, право на безоплатну вторинну правову допомогу отримали потерпілі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту та люди, які втратили документи внаслідок таких дій, що посвідчують особу і підтверджують громадянство України.

Також право на безоплатну вторинну правову допомогу отримали  особи та члени їхніх сімей, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України на час позбавлення особистої свободи та після звільнення у зв’язку із захистом прав і законних інтересів, порушених через позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

Отримати правову допомогу можна в центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги, які працюють по всій Україні, за винятком регіонів, де наразі тривають воєнні дії.

Звернутися до найближчого місцевого центру з надання БВПД чи бюро правової допомоги за безоплатною первинною та вторинною правовою допомогою можна незалежно від реєстрації місця проживання.

Аби дізнатися контактну інформацію та перевірити чи працює потрібне бюро правової допомоги, варто скористатись мапою, яка регулярно оновлюється за посиланням https://bit.ly/bpd_buro.

Мешканці віддалених населених пунктів можуть отримати правову консультацію під час роботи консультаційних пунктів.

Також отримати безоплатну правову допомогу в умовах воєнного стану можна дистанційно в режимі онлайн за допомогою онлайн сервісів системи БПД https://linktr.ee/legalaid.gov.ua чи зателефонувати за номером системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103. Номер для дзвінків з-за кордону +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

 Потерпілі від домашнього насильства та свідки можуть отримати онлайн-консультацію юристів щодо захисту своїх прав, написавши у Телеграм-чат «Правова допомога протидії насильству» https://t.me/Non_Violence_Bot

Окрім того можна скористатись платформою правових консультацій WikiLegalAid, що розміщена за адресою  https://wiki.legalaid.gov.ua , яка містить  роз’яснення щодо прав громадян і порядку їх реалізації та зразки документів.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше