Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Як захиститися від колекторів

Новини партнерів
21.10.2021

         Із метою більшої поінформованості громадян у період карантину, інформуємо про захист від колекторів.

       Основна функція колекторів – стягнення боргів із боржників. Ця функція може також визначатися як послуга, що надається колектором відповідним кредиторам.

         У такому разі колектор виступає посередником між кредитором і боржником. Купуючи право вимоги до боржників у кредиторів, колектор фактично набуває статусу нового кредитора, що дозволяє йому вносити корективи в зобов’язання сторін.

         Діяльність колекторів не врегульована жодним спеціальним законодавчим    актом. Водночас вона прямо не заборонена законом.

       Тому, визначаючи основні вимоги до цієї діяльності, необхідно, перш за все, виходити з положень чинного законодавства.

       Будь-який збір інформації про фізичну особу без її згоди є незаконним.

       У разі порушення своїх прав така фізична особа може звернутися зі скаргою на незаконні дії, пов’язані зі збором, зберіганням і обробкою його персональних даних до спеціально уповноваженого органу державної влади з питань захисту персональних даних або до суду.

          Нерідко дії представників колекторських компаній виходять за рамки правового поля настільки, що містять в собі ознаки складу злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України, а саме: порушення недоторканності приватного життя, вимагання, примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань.

          Якщо фізична особа постраждала від таких дій з боку колекторів, їй потрібно звернутися із заявою про вчинення кримінального правопорушення до поліції.

       Отже, законним   методом стягнення боргу є звернення до суду.

       Колектори часто діють методом залякування та пресингу, використанням у листах-претензіях якихось «розумних» слів, банківських термінів та цифр. Є навіть випадки, коли колектори надсилають фальшиві рішення суду про стягнення боргу.

       Людина під таким тиском інколи погоджується віддати суму грошей, яку вимагають, аби тільки їй дали спокій. Але якщо уважно читати листи колекторських агентств, то може виявитися, що інформація надається людині з перекрученням змісту, термінів і понять.

        Колектори не мають права примусово стягувати заборгованість. Водночас вони мають право звернутися до суду з метою стягнення переуступленого їм боргу, і у випадку позитивного рішення суду звертатися до виконавчої служби для стягнення заборгованості.

        Слід зазначити, що колектори вкрай рідко вдаються до судового порядку стягнення заборгованості.

           Відбувається це з ряду причин: небажання нести додаткові часові та грошові витрати, відсутність доказової бази, безпідставність висунутих до боржника вимог, безперспективність примусового стягнення боргу в порядку виконавчого провадження тощо.

Нагадуємо, що фахова правова допомога надається Сосницьким  бюро правової допомоги з 9-00 год. до 18-00 год. з понеділка по п'ятницю за адресою: смт. Сосниця, вул. Троїцька,32 тел. 2-02-93 .

Також за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 8-00 год. до 17-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Титаренка С., буд.6А, тел.: (0244) 3-30-01.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше