Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, які занесені до Червоної книги

Новини
10.03.2021

У весни багато прикмет, одна з них – поява первоцвітів. З приходом теплих весняних днів у наших лісах з’являютьсяці тендітні первістки оновленої  землі. Первоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів. Однак поступово наші ліси збіднюються на ці чудові створіння природи, і на сьогодні вже більша частина первоцвітів належить до категорії рідкісних і зникаючих рослин та занесені  до Червоної книги:

Державна екологічна інспекція в Чернігівській області  повідомляє, що у весняний період триває торгівля ранньоквітучими об’єктами рослинного світу, в тому числі рослин, занесених до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення: підсніжник білосніжний (звичайний), білоцвіт весняний, шафран Гейфелів, черемша (цибуля ведмежа), конвалія звичайна. Збирання цих видів рослин призводить до знищення популяцій. Реалізація червонокнижних видів рослин , а також конвалії звичайної відбувається на ринках та поза їх межами.

Крім того, нагадаємо, що Кодексом України про адміністративні правопорушення (ст. 88-1) за недотримання порядку придбання, збуту або розповсюдження об’єктів рослинного світу передбачено штраф у розмірі від 510 до 1700 гривень з подальшою конфіскацією рослин. Якщо таке порушення стосується рослин, занесених до Червоної книги України, або скоєне на території об’єкту природно-заповідного фонду, штрафні санкції складають від 1700 до 3655 гривень.

Відповідно до статей 90-91 КУпАП, знищення представників червонокнижних видів флори карається штрафом від 340 до 510 гривень, а незаконне збирання рослин в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду – від 153 до 408 гривень з конфіскацією знарядь і засобів вчинення такого правопорушення та незаконно добутих природних ресурсів.

Важливо пам’ятати, що збереження первоцвітів залежить від свідомого ставлення до проблеми кожного з нас. Збережемо прекрасні квіти для нащадків!

Сосницька селищна рада закликає охороняти навколишнє природне середовище! У випадку виявлення фактів порушень, пропонуємо повідомляти відповідні служби з метою притягнення винних до адміністративної відповідальності.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше